fraternidad.com
Urgencias: 900269269
Tornar

LLISTA D'ESPÈCIES EN PERILL D'EXTINCIÓ

"L'Assemblea General de les Nacions Unides va declarar que l'any 2010 serà l'Any Internacional de la Diversitat Biològica, la qual cosa servirà per augmentar la conscienciació sobre la importància de la biodiversitat a tot el món".
   

La Llista Vermella d'Espècies Amenaçades de la UICN (també anomenada de vegades el Llibre Vermell) és l'inventari més complet de l'estat de conservació d'espècies d'animals i plantes d'àmbit mundial; els objectius del qual són identificar i documentar les espècies amb una necessitat més gran d'atenció en termes de conservació, i oferir un índex global de situació sobre els canvis de la biodiversitat.

Aquesta llista, que s'actualitza anualment, utilitza un conjunt de criteris, aplicables a pràcticament tots els tàxons del planeta, per avaluar el risc d'extinció de milers d'espècies i subespècies, i assigna a cadascuna una categoria amb què indica el seu risc d'extinció. L'actual versió 3.1, difosa per la UICN hi identifica, de menys a més risc, les categories següents:

 • Preocupació més baixa (LC)
 • Gairebé amenaçada (NT)
 • Espècie dependent de conservació (CD)
 • Vulnerable (VU)
 • En perill (EN)
 • En perill crític (CR)
 • Extinta en estat silvestre (EW)
 • Extinta (EX)

Categories atorgades per l'actual versió de la Llista Vermella elaborada per la UICNLLISTA D'ESPÈCIES EN PERILL D'EXTINCIÓ (ZONA 2)

A continuació, es presenten un conjunt d'espècies que pel seu estat de conservació es troben incloses a la Llista Vermella d'Espècies Amenaçades, a les quals, des de Fraternidad Muprespa, volem prestar una atenció especial atenció, per la seva proximitat geogràfica o per la seva representativitat. Per això, durant aquest any 2010 prendran protagonisme a la nostra pàgina web les espècies especificades tot seguit, amb la seva nomenclatura binomial, la seva categoria de risc i la zona geogràfica en la qual es troba, dins de les quals hem diferenciat:

Mapa de la Zona I
 • Zona 1: Àfrica, Europa, Groenlàndia i Orient Mitjà
 • Zona 2: Àsia i Oceania
 • Zona 3: Amèrica del Nord i Amèrica del Sud
Les espècies de la Zona geogràfica 2 són les que es difonen a través de la nostra pàgina web durant aquest període, de juny a setembre.

La categoria de risc de l'espècie s'hi especifica amb una fletxa sota el grup en el qual es troba catalogada. Indicador de categoria

2010 Any Internacional de la Diversitat Biològica

 EN Panda Gegant (Ailuropoda melanoleuca)

 CR Tigre de Bengala (Panthera tigris tigris)

 VU Drac de Komodo (Varanus komodoensis)

 EN Pantera de les Neus (Uncia uncia)

 EN Orangutan de Borneo (Poso pygmaeus)

 LC Coala (Phascolarctos cinereus)

 VU Panda vermell (Ailurus fulgens)

 CR Lleó asiàtic (Panthera leo persica)

 CR Rinoceront de Sumatra (Dicerorhinus sumatrensis)

 CR Gos salvatge asiàtic (Cuon alpinus)

 EW Labeo bicolor (Epalzeorhynchos bicolor)

 EN Balena Blava (Balaenoptera musculus)

 VU Tauró Blanc (Carcharodon carcharias)

 LC Falcó Pelegrí (Falco peregrinus)

 LC Ós Bru europeu (Ursus arctos arctos)

 CR Camell asiàtic (Camelus bactrianus)

 CR Wombat del nord (Lasiorhinus krefftii)
   
Portal clàssic
MCSS nº 275 - © Fraternidad-Muprespa 2017